Τι είναι η Σύσταση Σώματος;

Η μέθοδος Ανάλυσης Σωματικής Σύστασης είναι η μέθοδος που αναλύει τη σύνθεση του σώματός μας το οποίο αποτελείται απο το λίπος, την πρωτείνη, τα μέταλα και τα σωματικά υγρά. Αυτή η μέθοδος είναι πολύ πιο έγκυρη από το BMI (Δείκτη Μαζας Σώματος) γιατί μας δείχνει με ακρίβεια τις αλλαγές στη λιπώδη μάζα, στη μυική μάζα, και στο ποσοστό λίπους. Η Ανάλυση Σωματικής Σύστασης είναι απαραίτητη για την αναβάθμιση των υπηρεσιών Personal Training, Υγείας, και Fitness.

Η Μοντέρνα Προσέγγιση της Υγείας

Όταν σκέπτεστε να χάσετε βάρος ή απλά θέλετε να δείτε εάν το βάρος σας είναι ιδανικό, συνήθως κάνετε δύο πράγματα – ζυγίζεστε ή μετράτε το BMI (Δείκτης Μάζας Σώματος). Η αλήθεια είναι πως τίποτε από τα δύο δεν σας λέει τίποτε για την υγεία σας. Το βάρος και ο δείκτης BMI συγκρίνει το πόσο υπέρβαρος ή όχι είστε σε σύγκριση με το Μέσο Όρο, κάτι που μπορεί να μην έχει καμία σχέση με το δικό σας σωματότυπο.

Όταν προσπαθείτε να βελτιώσετε την υγεία σας το ιδανικό είναι να χάσετε λίπος και να προσθέσετε μυικό ιστόΜετρώντας το βάρος και το BMI ουσιαστικά δεν ξεχωρίζεται το βάρος και το λίπος. Πως μπορείτε να τα ξεχωρίσετε

Η Ανάλυση Σύστασης Σώματος σας αναλύει από τι αποτελείται το σώμα σας. Διαχωρίζοντας το λίπος, την πρωτείνη, τα μέταλλα και τα σωματικά υγρά, έχετε μια απεικόνιση του σώματός σας. Η InBody ασχολείτε επαγγελματικά με την Σύσταση Σώματος και είναι δίπλα σας για να σας εξηγήσει τη σπουδαιότητα της στο χώρο των επαγγελματιών υγείας..

Διαβάστε Σύνθεση σώματος 101: Ο οδηγός για αρχάριους

Τι είναι η Σύσταση Σώματος;

Σωματική Σύσταση χρησιμοποιείται για να αναλύσει τα ποσοστά λίπους, Οστών Υγρών και μυών στο ανθρώπινο σώμα.Δύο άνθρωποι του ίδιου φύλου και βάρους μπορεί να δείχνουν τελείως διαφορετικοί εξαιτίας της διαφορετικής σύστασης σώματος

Η Σωματική Σύνθεση και η Ανάπτυξη είναι δομικά στοιχεία της υγείας ενός ατόμου και γενικότερα του πληθυσμού. Η συνεχώς αυξανόμενη παχυσαρκία σε παιδιά και ενήλικες τονίζει τη σημασία να καταννοήσουμε το ρόλο που παίζει το επίπεδο σωματικού λίπους στην υγεία. Ωστόσο και τα άλλα στοιχεία της σωματικής σύνθεσης επίσης επηρεάζουν τη συνολική υγεία γι αυτό και η αξιολόγησή τους είναι ιδιαίτερα σημαντική για την κλινική εικόνα του ατόμου.

Αυτές οι γυναίκες είναι όλες κορυφαίες αθλήτριες. Μόνο με το βάρος ή το BMI θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι είτε υπέρβαρες είτε ελλιποβαρείς, ενώ στην πραγματικότητα είναι αθλήτριες στο μέγιστο της απόδοσής τους.
Φωτογραφίες απόHoward Schatz from Αθλητής

Γιατί πρέπει να διαχωρίζουμε τους μύς από το λίπος!

Οι επαγγελματίες υγείας παγκοσμίως συμφωνούν πως το περίσσιο λίπος είναι ένα σοβαρό ρίσκο για την υγεία Προβλήματα όπως υπέρταση, χοληστερίνη, διαβήτης, καρδιοαγγειακές και αναπνευστικές δυσλειτουργίες, προβλήματα χοληδόχου κύστης και χιλιάδες άλλα προβλήματα υγείας είναι συνδεδεμένα με την παχυσαρκία

Η συνεχώς αναπτυσσόμενη παχυσαρκία σε παιδιά και ενήλικες αναδεικνύει και το ρόλο που παίζει αυτό στην υγεία Για να καταλάβουμε την κατάσταση της υγείας ενός ατόμου θα πρέπει να διαχωρίσουμε το πόσο λίπος είναι καλό και πόσο όχι.

Είναι σύνηθες να υποθέτουμε πως λίγο λίπος είναι και καλό για την υγεία μας. Παρ’ όλα αυτά το να είσαι λεπτός δεν σημαίνει απαραίτητα πως είσαι και υγιής Το να είσαι ελλιποβαρής σημαίνει πως έχεις λιγότερο βάρος από το προτεινώμενο, σε σχέση με τους πίνακες βάρους – ύψους. Το ιδανικό βάρος από την άλλη σχετίζεται με τους μύς, την οστική μάζα και τη λίπωδη σύσταση του σώματος, κάτι που εγγενώς σημαίνει περισσότερο μυικό ιστό για να είσαι σε ιδανικά πρότυπα.

Είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε τη διαφορά μεταξυ λιπόσαρκου, άλιπου, υπέρβαρου, και παχύσαρκου ατόμου

Παρέχετε διατροφικές συμβουλές για την παχυσακία

Αναπτύξτε ολοκληρωμένη αξιολόγηση του επιπέδου Fitness του πελάτη

Καταγράψτε την εξέλιξη του μυικού και του άλιπου ιστού δια μέσου της διατροφής και της άσκησης

Επεξηγήστε τις διαφορές λόγω της ανάπτυξης της εξέλιξης της ωρίμανσης και της ενηλικίωσης

Πως μετράτε την υγεία;

Το BMI είναι μια ξεπερασμένη μέθοδος

Ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΒΜΙ) είναι μια συνηθισμένη μέθοδος αξιολόγησης της υγείας ενός ατόμου, συγκρίνοντας το βάρος με το ύψος και κανονικά θα έπρεπε να διαγιγνώσκει το υψηλό ρίσκο υγείας εξαιτίας του πλεονάσματος λίπους.

Παρά την ευρέως διαδεδομένη κλινική χρήση του, το BMI είναι ένα εργαλείο αξιολόγησης του βάρους με περιορισμένες δυνατότητες διότι αδυνατεί να αξιολογήσει τις ποιοτικές αλλαγές του βάρους σε σχέση με το λίπος και το μυικό ιστό. Ο τύπος του BMI είναι Kg/m2 2

Εκτιμώντας την υγεία ή τη θνησιμότητα με τη χρήση του BMI υπεραπλουστεύουμε την αξιολόγηση και σαφέστατα παραβλέπουμε σημαντικούς παράγοντες που καθορίζουν την υγεία.

Νέες τεχνολογίες όπως η DSM-BIA διαχωρίζουν το σωματικό βάρος σε διαφορετικά συστατικά ούτως ώστε να αξιολογούνται μεμονωμένα.

Κατά το BMI δύο άτομα με το ίδιο ύψος και βάρος έχουν το ίδιο ρίσκο παχυσαρκίας ανεξάρτητα από την μυική και λιπώδη μάζα τους.
Διαβάστε 'Say Goodbye to BMI'
Ποσοστό Σωματικού Λίπους ΠΣΛ = Το βάρος του λίπους σε σχέση με το βάρος του σώματος. Το Π.Λ. μα δίνει την αναλογία σε λίπος και μύες στο σώμα, ούτως ώστε να θέσουμε ρεαλιστικούς και εφικτούς στόχους γι την υγεία μας.

Εστιάστε στο Ποσοστό Λίπους

Παραβλέποντας το BMI, πρέπει να επικεντρωθούμε στο Ποσοστό Σωματικού Λίπους (ΠΣΛ). .

Η παραγματικότητα είναι πως δεν υπαρχει καλό ΠΣΛ (το ποσοστό που βελτιώνει την υγεία και μειώνει το ρίσκο ασθενειών) για το γενικό πληθυσμό.

Η ιδανική διακύμανση που συνιστά η InBody είναι 10-20% για άνδρες (15% ως ιδανικό) και 18-28% για γυναίκες (23% ως ιδανικό).

Ποιοί είναι οι κίνδυνοι όταν δεν γνωρίζουμε τη σύσταση σώματος.

Μια υγιής ισορροπία ανάμεσα σε λιπος και μύες είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία. Έρευνες δείχνουν πως μια υγιής σωματική σύνθεση αυξάνει το προσδόκιμο ζωής, μειώνοντας το ρίσκο καρδιοπάθειας, καρκίνου, διαβήτη, ινσουλινοεξάρτησης, κλ. ενώ αυξάνει τα επίπεδα ενέργειας και βελτιώνει την αυτοεκτίμηση.

Ποιοί είναι οι κίνδυνοι όταν αγνοούμε τη σωματική μας σύσταση

 • Μειωμένη Θνησιμότητα
 • Κασδιοαγγειακές Ασθένειες
 • Πίεση
 • Διαβήτης
 • Γαστρεντερικές Διατεραχές
 • Καρκίνος
 • Αρθριτικά
 • Πόνος στην πλάτη
 • Επιπλοκές Εγκυμοσύνης
 • Επιπλοκές Έμμηνου Ρύσης
 • Δυσκολία στην αναπνοή
 • Άπνοιες
 • Αυξημένη LDL & τριγλυκερίδια
 • Αυξημένη Χοληστερίνη
 • Μειωμένη καρδιακή λειτουργία
 • Προβλήματα Ανοσοποιητικού
Επιπλοκές Χαμηλού Σωματικού Λίπους

 • Κακή μόνωση
 • Μειωμένα Ενεργειακά Αποθέματα
 • Έλλειψη απορρόφησης των οργάνων
 • Μειωμένη Καρδιοαγγειακή Ικανότητα
 • Φιλασθένεια
 • Μειωμένη Ταχύτητα Αποκατάστασης
 • Χαμηλή Τεστοστερόνη
 • Μυική Ατονία
 • Μειωμένη Οστική Πυκνότητα
 • Αμηνόρροια
Ειπλοκές Χαμηλού Μυικού Ιστού

 • Αδυναμία
 • Λιμοκτονία
 • Χαμηλή Ινσουλινοαντίσταση
 • Αυξημένα Μεταβολικές Επιπλοκές
 • Οστεοπόρωση
 • Ορμονική δυσρυθμία
 • Χαμηλή Δύναμη
 • Υψηλότερος κίνδυνος νοσηλείας / νοσοκομειακής απώλειας

Μέθοδοι Ανάλυσης Σωματικής Σύστασης

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να αξιολογήσουμε τη σωματική σύνθεση
Μερικοί είναι εύκολοι και γρήγοροι αλλά παρέχουν μόνο βασικές πληροφορίες.
Άλλοι είναι χρονοβόροι και ακριβοί και απαιτούν τη βοήθεια
εξειδικευμένου προσωπικού. Ακολουθούν μερικοί μέθοδοι
που χρησιμοποιούνται για τον προσδιορισμό της σύνθεσης του σώματος:

Δερματοπτυχομετρία

Μία από τις ανθρωπομετρικές μεθόδους για τη μέτρηση του λίπους είναι η Δερματοπτυχομετρία. Η μέθοδος στηρίζεται στην μέτρηση του πάχους του υποδόριου λίπους με δακτυλική ψηλάφιση

Τα δερματοπτυχόμετρα είναι ελαφριά και πρακτικάκαι η διαδικασία της μέτρησης είναι απλή και χαμηλού κόστους. Η εκτίμηση του ποσοστού λίπους στηρίζεται στη μέτρηση του υποδόριου λιπώδους ιστού.

Παρότι το μεγαλύτερο ποσοστό λίπους στο σώμα μας είναι υποδόριο, το αποτέλεσμα μπορεί να μην είναι ακριβές λόγω της διαφορετικότητας της κατανομής του λίπους στον άνθρωπο. Επίσης η μέτρηση σε περιπτώσεις που η πυκνότητα του λίπους είναι μεγαλύτερη των 5 εκ είναι δύσκολη, με αποτέλεσμα να μειώνεται σημαντικά και η εγκυρότητα και η αξιόπιστη επαναληψιμότητα. Τέλος η μέτρηση εξαρτάται απόλυτα από τις ικανότητες του εξεταστή.

Image Credit: Flickr

Υδροστατική Ζύγιση

Η Ζύγιση στο νερό υπολογίζει το συνολικό λίπος σώματος μέσω της πυκνότητας του σώματος. Στηρίζεται στην θεμελιώδη αρχή του Αρχιμήδη ο όγκος ενός σώματος βυθιζόμενο στο νερό από τη διαφορά της μάζας του στον αέρα με αυτή στο νερό.

Πυκνότητα Σώματος = Πυκνότητα στον αέρα – πυκνότητα στο νερό

Η Ζύγιση στο νερό θεωρείται ως ο χρυσός κανόνας του υπολογισμού της σωματικής σύνθεσης και είναι η μόνη μέθοδος άμεσα συγκρινόμενη με την ανάλυση cadaver.

Image Credit: Texas A&M

Αέρια Πλυθησμογραφία

Η μέθοδος αυτή υπολογίζει τον όγκο του ανθρωπίνου σώματος υπολογίζοντας τον όγκο του αέρα ανάλογα με τις αλλαγές πιέσων στον θάλαμο.

Το βάρος και ο όγκος χρησιμοπιείται για να υπολογιστεί η πυκνότητα σώματος και κατόπιν το ποσοστό λίπους και η άλιπη μάζα.

 • Πυκνότητα = Μάζα / Όγκος
 • Ποσοστό Σωμ. Λίπους = (495/Πυκνότητα) -450
 • Ποσοστό Άλιπης = 100 - %ΠΣΛ

Ο χρόνος μέτρησης είναι 3-5 λεπτά και ο εξεταζόμενος μπορεί να αναπνέει μέσα στο θάλαμο, κάτι που δεν μπορεί να κάνει στην υδροστατική μέτρηση. Η μέθοδος είναι ακριβής όπως και η υδροστατική γιατί και σε αυτή την περίπτωση χρησιμοποιείται ο όγκος για τον υπολογισμό του λίπους.

Image Credit: U.S. Air Force photo by Joel Martinez

Διπλής Ενέργειας Φωτονιακή Απορροφησιομέτρηση (DEXA)

Η DEXA είναι μέθοδος απεικόνισης που μετράει το Σωματικό Βάρος σε σχέση με το BMC, το λίπος και τον άλιπο ιστό. Φωτόνια των δεσμών X-ray σε διαφορετικά επίπεδα σκανάρουν το σώμα. Η διάρκεια είναι περίπου 5-30 λεπτά.

Ως μέθοδος αναφοράς στην ανάλυση σωματικής σύνθεσης η DEXA έχει πολύ υψηλή ακρίβεια όπως και η υδροστατική μέθοδος. Το πλεονέκτημα της είναι πως μπορεί να υπολογίσει την οστική πυκνότητα, το λίπος και τον μυικό ιστό τμηματικά

Το μειονέκτημα είναι πως η μέθοδος εφαρμόζεται σε λίγα Νοσοκομεία και Κλινικές με υψηλό κόστος.

Image Credit: Wikipedia

Μαγνητική Τομογραφία (MRI)

Η μαγνητική Τομογραφία είναι ένα είδος απεικόνισης και χαρτογράφισης των σωματικών υγρών. Το σώμα σκανάρεται σε τμήματα τα οποία χρησιμοποιούνται για να υπολογιστούν οι συνολικές τιμές. H MRI είναι η πιο έγκυρη μέθοδος υπολογισμού του ΠΣΛ και είναι ιδανική για την αξιολόγηση του σκελετικού μυικού ιστού και του λιπώδους ιστού τον οποίο μπορεί να τον διαχωρίσει σε υποδόριο και σπλαγχνικό.

Λόγω της χαμηλής ακτινοβολίας μπορεί να γίνει σε παιδιά και ενήλικες πάντα με συγκεκριμένες απαγορεύσεις.

Η μέτρηση διαρκεί 30 λεπτά και τα αποτελέσματα αναλύονται μέσω υπολογιστή

Image Credit: Northwest Radiology

Βιοηλεκτρική Αγωγιμότητα (BIA)

Ανάλυση Βιοηλεκτρικής Αγωγιμότητας είναι η μέθοδος που μετράει την αγωγιμότητα εφαρμόζοντας εναλασσόμενα ηλεκτρικά φορτία στο σώμα για την αξιολόγηση του όγκου υγρών μέσω του δείκτη αγωγιμότητας

Αυτή η μη επεμβατική μέθοδος γίνεται με ηλεκτρόδια σε χέρια και πόδια. Ένα χαμηλής έντασης ηλεκτρικό ρεύμα εφαρμόζεται στο σώμα, του οποίου η αντίσταση επερρεάζεται από την ποσότητα των υγρών στο σώμα.

Οι συσκευές BIA υπολογίζουν την αντίσταση και πως το ρεύμα επηρρεάζεται ανάλογα με το είδος του ιστού. Για παράδειγμα ο μυικός ιστός έχει υψηλή αγωγιμότητα ενώ το λίπος χαμηλότερη. Μέσω εξισώσεων μπορούμε να υπολογίσουμε τα υγρά και κατ’ επέκταση και το λίπος.

 

Learn how InBody's BIA technology works
Το επόμενο βήμα

Μετρήστε τη σωματική σας σύσταση με InBody

Πως ήταν;
Δείτε πέρα από το Βάρος

Δείτε ξακάθαρα την πρόοδό

Πως είναι η σελίδα αποτελεσμάτων;