Τεχνολογία InBody

Μάθε περισσότερα σχετικά με την ανάλυση σύστασης σώματος και πως η InBody κατάφερε να βελτιώσει την ήδη υπάρχουσα BIA τεχνολογία ώστε να παρέχει ακριβή ανάλυση σύστασης σώματος σε επαγγελματίες.

ΣΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Τί είναι η Ανάλυση Βιο-ηλεκτρικής Εμπέδησης (BIA);

Οι συσκευές InBody χρησιμοποιούν μια μέθοδο που ονομάζεται Ανάλυση Βιο-ηλεκτρικής Εμπέδησης (BIA) για να μετρήσουν την σύσταση του σώματος, η οποία χωρίζεται σε διάφορα συστατικά όπως η άλιπη μάζα σώματος και η λιπώδη μάζα με σκοπό την εκτίμηση της υγείας και της διατροφής.

Το ανθρώπινο σώμα και η εμπέδηση.

Η ανάλυση βιοηλεκτρικής εμπέδησης (BIA) μετράει την εμπέδηση εφαρμόζοντας εναλλασόμενα ρεύματα στο ανθρώπινο σώμα.

Η έννοια της αντίστασης

Προς καλύτερη επεξήγηση του τρόπου λειτουργίας της, φανταστείτε το ρεύμα κυκλοφορίας αυτοκινήτων στην κίνηση. Το δικό σας αυτοκίνητο είναι η πηγή τάσης ή ρεύματος, και ο αυτοκινητόδρομος που βρίσκεστε είναι τα υγρά του σώματος. Αν δεν υπήρχαν άλλα αυτοκίνητα, θα περνούσατε με ευκολία τον αυτοκινητόδρομο, ακριβώς όπως θα συνέβαινε αν το ανθρώπινο σώμα ήταν γεμάτο μόνο με σωματικά υγρά και τίποτα άλλο, δηλαδή δεν θα υπήρχε αντίσταση.

Όμως το υγρό στοιχείο δεν είναι το μόνο στοιχείο του ανθρώπινου σώματος, όπως και εσείς δεν είστε το μόνο αυτοκίνητο στον αυτοκινητόδρομο. Όσο περισσότερα τα αυτοκίνητα, τόσο περισσότερο θα σας πάρει να φτάσετε στο τέλος του δρόμου, δημιουργώντας έτσι αντίσταση. Άλλα στοιχεία όπως το λίπος, ο μυς, τα οστά και τα μέταλλα δημιουργούν αντίσταση στο ηλεκτρικό ρεύμα που διαπερνά το σώμα.

Στην BIA, απο όσο περισσότερα υγρά αποτελείται το ανθρώπινο σώμα, τόσο λιγότερη είναι η αντίσταση. Ο μυς αποτελείται απο νερό, σε αντίθεση με το λίπος, άρα όσο περισσότερους μύες, τόσο περισσότερα υγρά θα έχει το σώμα. Και όσο περισσότερα υγρά, τόσο λιγότερη θα είναι και η αντίσταση στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Η γενική ιδέα της αντίδρασης.

Η αντίδραση, γνωστή και ως χωριτική αντίσταση,

είναι η αντίθεση της στιγμιαίας ροής ηλεκτρικού ρεύματος, που προκαλείται απο χωρητικότητα. Η αντίδραση βοηθά στην μέτρηση ικανότητας του κυττάρου στην αποθήκευση ενέργειας και είναι μια έμμεση μέτρηση της κυτταρικής ακεραιότητας και δύναμης.

Συνοπτικά.

Η εμπέδηση είναι το αθροιστικό διάνυσμα της αντίστασης και αντίδρασης και είναι η μέτρηση που χρησιμοποιούν οι συσκευές BIA ώστε να καθορίσουν τη σύσταση του σώματός σας. Η BIA εφαρμόζει ένα κυλινδρικό μοντέλο για την σχέση της εμπέδησης και του ανθρώπινου σώματος.

 

Η εμπέδηση υπολογίζεται χρησιμοποιώντας δύο φόρμουλες:

 1. Υπολογίζοντας τον όγκο ενός κυλίνδρου.
 2. Χαρακτηριστικά της εμπέδησης: η εμπέδηση είναι αντιστρόφως ανάλογη με την επιφάνεια της εγκάρσιας τομής και ανάλογη προς το μήκος.

Γνωρίζοντας την εμπέδηση και το μήκος του κυλίνδρου, μπορούμε να μετρήσουμε τον συνολικό όγκο των συνολικών σωματικών υγρών.

Στο ανθρώπινο σώμα, η ίδια φόρμουλα εφαρμόζεται, όπου το μήκος θα ήταν το ύψος ενός ατόμου. Επομένως, μπορούμε να υπολογίσουμε τον όγκο των συνολικών σωματικών υγρών απλά γνωρίζοντας την εμπέδηση και το ύψος του ατόμου. Γι' αυτό είναι επιτακτικό να έχουμε μια ακριβή μέτρηση του ύψους.

Η Ιστορία της Τεχνολογίας BIA

1969 Ο Hoffer και ο δείκτης εμπέδησης.

Το 1969, ο Hoffer διεξήγαγε μια σειρά πειραμάτων προς απόδειξης ότι τα συνολικά σωματικά υγρά και η βιολογική εμπέδηση είχαν υψηλή συσχέτιση, προτείνοντας ότι η μέτρηση της εμπέδησης μπορούσε να χρησιμοποιηθεί προς καθορισμού των συνολικών σωματικών υγρών. Έδειξε ότι η τετραγωνισμένη τιμή ύψους διαιρούμενη της εμπέδησης ήταν υψηλής συσχέτισης με τα συνολικά σωματικά υγρά.

Ο Hoffer πήρε μετρήσεις εμπέδησης απο το δεξί μισό του σώματος συμπεριλαμβανωμένου του δεξιού χεριού, κορμού και δεξιού ποδιού. Η τετραγωνισμένη τιμή διαιρούμενη της εμπέδησης έδειξε επαρκή συσχετισμό της τάξης του 0,92 με συνολικά σωματικά υγρά, που ήταν υψηλότερα απο άλλες ενδείξεις συμπεριλαμβανωμένου του βάρους σώματος. Η εξίσωση που απόδειξε ο Hoffer είναι ο δείκτης εμπέδησης που χρησιμοποιείται απο την BIA σήμερα.

Image Credit: RJL Systems

1979 – Το Πρώτο Σύστημα Μέτρησης από την RJL Systems

Το 1979, η RJL Systems εμπορευματοποίησε τον μετρητή εμπέδησης για πρώτη φορά και η μέθοδος BIA ξεκίνησε να αποκτά δημοσιότητα. Η συσκευή μετρούσε την εμπέδηση εφαρμόζοντας ηλεκτρόδια στο πίσω μέρος του δεξιού χεριού και το πάνω μέρος του δεξιού ποδιού ενός ασθενή και διεξήγαγε ρεύμα των 50khz δια μέσω του δεξιού μισού σώματος.

Πριν αυτού, η σύσταση σώματος μπορούσε να μετρηθεί μόνο με δερματοπτυχόμετρο ή υποβρύχια ζύγιση. Τέτοιες μέθοδοι μπορούσαν να διεξαχθούν μόνο από ειδικούς και η εγκατάστασή τους δεν ήταν εύκολη. Επίσης, μόνο συγκεκριμένοι τύποι ασθενών ωφελούνταν από αυτά. Η BIA παρόλα αυτά, ήταν εύκολη, γρηγόρη, οικονομικότερη και μη επεμβατική. Επομένως, πολλοί ερευνητές της σύστασης σώματος, διατροφολόγοι, και γιατροί, άρχισαν να χρησιμοποιούν την BIA.

1980 - Ανακαλύπτοντας περιορισμούς της BIA λόγω εμπειρικών δεδομένων.

Η έρευνα των Lukaski, Segal και άλλων επιστημόνων επιτάχυναν την εξέλιξη της BIA. Έρευνες έδειξαν ότι η BIA έχει υψηλή συσχέτιση με τις χρυσές μεθόδους όπως η υποβρύχια ζύγιση και η DEXA. Όμως οι τεχνικοί περιορισμοί της BIA ξεκίνησαν να βγαίνουν στην επιφάνεια στις αρχές του 1980.

Ένας περιορισμός ήταν ότι η BIA έβλεπε το ανθρώπινο σώμα σαν έναν κύλινδρο και χρησιμοποιούσε μία μόνο συχνότητα (50 kHz). Αυτό ίσως να δούλευε για ασθενείς με στάνταρ σωματότυπο, αλλά δεν ήταν το ίδιο ακριβείς για άλλο τύπο πληθυσμού. Γι αυτό, ερευνητές πρόβαλλαν ποικίλες εξισώσεις με σκοπό την αναβάθμιση του δείκτη εμπέδησης ώστε να λύσουν τον τεχνικό περιορισμό της BIA και να πετύχουν μεγαλύτερη ακρίβεια για ομάδες ασθενών διαφορετικής ηλικίας, φύλλου κλπ.

1980 - Lukaski και Kushner αναπτύσσουν εμπειρικές εξισώσεις.

Για να αυξήσουν την ακρίβεια των αποτελεσμάτων, ερευνητές σκέφτηκαν να χρησιμοποιήσουν εμπειρικές εξισώσεις που εφαρμόζουν εμπειρικά δεδομένα όπως το φύλο και την ηλικία για να υπολογίσουν τη σύσταση σώματος ενός ατόμου.

Τα εμπειρικά δεδομένα είναι η γνώση αποκτημένη από τα μέσα/δια μέσω της παρατήρησης ή του πειραματισμού. Συλλέγοντας δεδομένα σε ένα δείγμα πληθυσμού που (ελπίζοντας) αντιπροσωπεύει την ποικιλομορφία ολόκληρου του πληθυσμού, ερευνητές επιδιώκουν να εξάγουν τάσεις που ίσως χρησιμοποιηθούν για να προβλέψουν αποτελέσματα. Στην σύσταση σώματος, οι ερευνητές αναγνωρίζουν αυτές τις τάσεις στον μυ και την λιπώδη μάζα. Χρησιμοποιούν αυτά τα δεδομένα για να προβλέψουν την σύσταση του σώματος βασισμένη σε συγκεκριμένες μεταβλητές ( ηλικία, φύλλο, εθνικότητα, κλπ.)

Το 1986, ο Lukaski χρησιμοποίησε τις δημοσιευμένες εξισώσεις χρησιμοποιώντας τον δείκτη εμπέδησης, το σωματικό βάρος και την αντίδρασης, και το 1986, ο Kushner δημοσίευσε εξισώσεις χρησιμοποιόντας τον δείκτη επμέδησης, το σωματικό βάρος και το φύλο.

Αν και οι εμπειρικές εκτιμήσεις μπορούσαν να δώσουν μια ακριβή εκτίμηση σύστασης σώματος ενός γενικού χρήστη, υπάρχουν σημαντικά προβλήματα όταν χρησιμοποιούνται για ιατρικούς σκοπούς.

Ας υποθέσουμε οτι υπάρχει μια συσκευή που χρησιμοποιεί εμπειρική εξίσωση για τον υπολογισμό συνολικού σωματικού υγρού και υπάρχουν δύο άνθρωποι που έχουν την ίδια ποσότητα άλιπης σωματικής μάζας, αλλά ο ένας είναι 30 χρονών και ο άλλος 40 χρονών. Αν και έχουν την ίδια ποσότητα άλιπης σωματικής μάζας, οι εμπειρικές εξισώσεις υπολογίζουν οτι οι δύο αυτοί άνθρωποι θα έχουν 0.8L διαφορά σε συνολικά σωματικά υγρά μόνο και μόνο λόγω ηλικίας, κάτι που δεν είναι ούτε σωστό αλλά ούτε και έγκυρο.

1980 – Οικιακές συσκευές BIA

Λόγω τεχνολογικών περιορισμών, οι συσκευές BIA έγιναν συσκευές οικιακής χρήσης παρα ιατρικής. Στις αρχές του 1980, Ιάπωνες κατασκευαστές κυκλοφόρησαν συσκευές σύστασης σώματος ποικίλων τύπων βασισμένες στην BIA, που θα μπορούσαν εύκολα να χρησιμοποιηθούν απο το ευρύ κοινό. Κάποιες συσκευές μετρούσαν την εμπέδηση μεταξύ των δύο ποδιών καθώς ο χρήστης στεκόταν στην ζυγαριά, ενώ κάποιες άλλες μετρούσαν την εμπέδηση μεταξύ των δύο χεριών ενώ κρατούσαν την συσκευή.

1992 – Ο Kushner και η πρόταση των πολυσυχνοτήτων με τμηματική ανάλυση.

Αφού η ανακρίβεια της BIA υφίσταται λόγω τεχνικών περιορισμών, πολλοί υποστήριξαν ότι υπήρχε περιθώριο βελτίωσης. Το 1992, ο Kushner ισχυρίστηκε ότι το ανθρώπινο σώμα αποτελείται απο πέντε κύλινδρους (δεξί χέρι, αριστερό χέρι, κορμός, δεξί πόδι, αριστερό πόδι) αντί ενός.

Όταν τα λεπτά άκρα επιρρεάζουν την συνολική εμπέδηση, ο κορμός, που έχει την μεγαλύτερη επιφάνεια διατομής, έχει μικρό αντίκτυπο στην εμπέδηση. Όμως, απο την στιγμή που ο κορμός αποτελεί το 50% της άλιπης σωματικής μάζας, ο Kushner έδωσε έμφαση στο ότι η μέτρηση της εμπέδησης του σώματος στον κορμό ξεχωριστά είναι μείζον ζήτημα.

Μετρώντας αποκλειστικά την συνολική εμπέδηση ήταν ανεπαρκές, αλλά όλα τα πέντε τμήματα πρέπει να μετρηθούν ξεχωριστά σε διαφορετικές συχνότητες, ξεχωρίζοντας τα ενδοκυττάρια απο τα εξωκυττάρια υγρα. Με άλλα λόγια, οι τεχνικοί περιορισμοί της BIA θα λυθούν μετρώντας διαφορετικά τμήματα σε διαφορετικές συχνότητες.

1996 – Ο Dr. Cha δημιουργεί τον αναλυτή σύστασης σώματος InBody.

Το 1996 ο Dr. Kichul Cha, Βιομηχανικός της Ιατρικής Σχολής του Harvard, ανέπτυξε το πρώτο παγκοσμίως σύστημα ηλεκτροδίων αφής 8-σημείων με απευθείας τμηματική ανάλυση όπου μετρά την εμπέδηση των πέντε διαφορετικών σημείων του σώματος σε πολλαπλές συχνότητες. .

Μετρώντας την εμπέδηση εφαρμόζοντας ρεύματα πολυ-συχνοτήτων στα πέντε μέρη του σώματος, πήρε μια ξεχωριστή μέτρηση εμπέδησης. Αυτό απέφερε υψηλής ακρίβειας αποτελέσματα χωρίς την χρήση εμπειρικών δεδομένων. Έτσι, οι αναλυτές σύστασης σώματος InBody έγιναν ιατρικές συσκευές ακριβείας. Οι τιμές εμπέδησης για όλους τους κύλινδρους, συνπεριλαμβανομένου και του κορμού, μπορούν να βρεθούν στην Σελίδα Αποτελεσμάτων InBody.

Πολλά προϊόντα τεχνολογίας BIA δίνουν τμηματική μυϊκή μάζα. Όμως, πολλά απο αυτά τα προϊόντα αδυνατούν να πάρουν τμηματικές μετρήσεις εμπέδησης, ειδικά την εμπέδηση κορμού. Παρόλα αυτά, όπως φαίνεται και στην Σελίδα Αποτελεσμάτων InBody, μπορείς να δείς τις τιμές εμπέδησης και των πέντε τμημάτων συνπεριλαμβανομένου του κορμού με τη χρήση υψηλών αλλά και χαμηλών συχνοτήτων.

Επαναστατική BIA Τεχνολογία με InBody

Οι κλινικού-βαθμού αναλυτές σύστασης σώματος InBody, βασίζονται σε τέσσερις πυλώνες τεχνολογίας, ώστε να παρέχουν απίστευτα έγκυρα αποτελέσματα BIA παρέχωντας υψηλότατη συσχέτιση με τις χρυσές μεθόδους. 

Σύστημα 8 ανεξάρτητων ηλεκτροδίων αφής
με ηλεκτρόδια αντίχειρα

Όταν μετράμε την αγωγιμότητα με ηλεκτρόδια υπάρχει αντίσταση επαφής. Η InBody βασίζεται στην αντίσταση επαφής, τοποθετώντας στατηγικά τα ηλεκτρόδια για ακριβείς μετρήσεις αγωγιμότητας.

Πολλαπλές Συχνότητες

Ηλεκρικά ρεύματα διεισδύουν διαφορετικά, ανάλογα την συχνότητα. Κάποιες συχνότητες είναι πιο κατάλληλες για την μέτρηση των σωματικών υγρών έξω απο το κύτταρο, ενώ άλλες μπορούν να περάσουν μέσα απο τη κυτταρική μεμβράνη για να μετρήσουν τα συνολικά σωματικά υγρά. Η InBody χρησιμοποιεί πολλαπλά ρεύματα σε ποικίλες συχνότητες ώστε να παρέχει την πιο ακριβή ανάλυση σωματικών υγρών.

Απευθείας τμηματική Πολυ-συχνοτική Βιοηλεκτρική
Ανάλυση Εμπέδησης

Η Απευθείας τμηματική Πολυ-συχνοτική Βιοηλεκτρική Ανάλυση Εμπέδησης (DSM-BIA), βλέπει το ανθρώπινο σώμα ώς πέντε κυλίνδρους: αριστερό χέρι, δεξί χέρι, αριστερό πόδι, δεξί πόδι και κορμό. Η InBody παρέχει ανεξάρτητες μετρήσεις για κάθε κύλινδρο για να παρέχει ακριβείς μετρήσεις ολόκληρου του σώματος.

Κανένας Εμπειρικός Υπολογισμός

Δεν χρησιμοποιούντε εμπειρικές εκτιμήσεις για τον υπολογισμό της σύστασης του σώματος. Η InBody μετράει ανεξάρτητα την εμπέδηση, ώστε να μην επηρεαστούν τα αποτελέσματα απο την ηλικία, την εθνικότητα ή το φύλο.
Μαζί όλη αυτή η τεχνολογία επιτρέπουν στις συσκευές InBody να επιφέρουν εύκολη, γρήγορη
και ακριβή BIA ανάλυση σύστασης σώματος

Πρόβλημα BIA Τεχνολογίας

Αν το σημείο εκκίνησης της μέτρησης αλλάξει, αλλάζει επίσης η εμπέδηση και εμφανίζει error.

Λύση InBody

Σύστημα 8 Ανεξάρτητων Ηλεκτροδίων Αφής με Ηλεκτρόδια Αντίχειρα.

Σύστημα 8 Ανεξάρτητων Ηλεκτροδίων Αφής με Ηλεκτρόδια Αντίχειρα.

Όταν το ανρθώπινο σώμα έρχεται σε επαφή με ένα ηλεκτρόδιο, δημιουργείται αντίσταση. Όταν μετράμε την αντίσταση του ανθρώπινου σώματος, είναι σημαντικός ο έλεγχος της αντίστασης.

Αξιοποιώντας τα εργονομικά χαρακτηριστικά του ανθρώπινου σώματος, όταν ο χρήστης ενός InBody κρατάει το ηλεκτρόδιο χεριού, ρέει το ρεύμα απο το ηλεκτρόδιο και η τάση μετριέται στο ηλεκτρόδιο που αγγίζει ο αντίχειρας.

Καθώς η μέτρηση ξεκινά πάντα απο το ίδιο σημείο στον καρπό, αυτή η τεχνολογία δημιουργεί υψηλό επίπεδο παραγωγιμότητας. Ακριβής μέτρηση πραγματοποιείται καθώς δεν υφισταται παρεμβολή της αντίστασης απο το δέρμα ανεξαρτήτως της επαφής του χεριού.

Η μέθοδος του ηλεκτρόδιου 8-σημείων αφής - χρησιμοποιώντας το ηλεκτρόδιο αντίχειρα, είναι ένα μοναδικό χαρακτηριστικό των συσκευών InBody που παράγει έναν κατεξαίρεση βαθμό υψηλής παραγωγιμότητας στα αποτελέσματα

Τα 8 σημεία επαφής προέρχονται απο τα δύο ηλεκτρόδια αντίχειρα, τα δύο ηλεκτρόδια παλάμης, τα δύο ηλεκτρόδια πέλματος και τα δύο ηλεκτρόδια φτέρνας

Ο ανατομικός σχεδιασμός του ηλεκτρόδιου χεριού δημιουργεί μία απλή θέση κρατήματος που εύκολα αναπαράγεται. Χρησιμοποιόντας ένα ηλεκτρόδιο αντίχειρα τάσης διασφαλίζει ότι η μέτρηση του ρεύματος έχει πάντα ως σημείο εκκίνησης τον καρπό. Ίδιες τιμές μετρήσεων δίνονται ακόμα και όταν ο ασθενής αλλάξει την θέση κρατήματος του ηλεκτροδίου ή τα σημεία επαφής στο χέρι.

Προϊόντα ανταγωνιστών που μιμούναι αυτή την τεχνολογία, συνήθως δεν έχουν τα ηλεκτρόδια αντίχειρα και στην θέση τους έχουν ένα κουμπί εκκίνησης μέτρησης. Σε αυτή την περίπτωση, το ηλεκτρόδιο ρεύματος και τάσης έρχονται σε επαφή με την παλάμη και ως εκ τούτου το σημείο εκκίνησης της μέτρησης δεν είναι πάντα το ίδιο όταν το ηλεκτρόδιο κρατηθεί σε διαφορετικές θέσεις.

Πρόβλημα BIA Τεχνολογίας

Η παραδοσιακή BIA βλέπει το ανθρώπινο σώμα ως έναν κύλινδρο. Παρόλα αυτά, ο κορμός πρέπει να μετρηθεί ξεχωριστά γιατί ακόμα και το σφάλμα 1-2 ohms στην μέτρηση μπορεί να οδηγήσει σε ουσιαστικό σφάλμα στη μέτρηση των συνολικών σωματικών υγρών

Λύση InBody

Η απευθείας Tμηματική πολυ-συχνοτική βιοηλεκτρική ανάλυση εμπέδησης (DSM-BIA) βλέπει το ανθρώπινο σώμα ώς πέντε κυλίνδρους: αριστερό χέρι, δεξί χέρι, αριστερό πόδι, δεξί πόδι, και κορμό. Η InBody παρέχει ανεξάρτητες μετρήσεις για κάθε ένα απο τους πέντε κυλίνδρους για να παρέχει ακριβείς μετρήσεις για ολόκληρο το σώμα.

Απευθείας τμηματική Πολυ-συχνοτική Βιοηλεκτρική Ανάλυση Εμπέδησης

Τα παραδοσιακά συστήματα BIA βλέπουν το ανθρώπινο σώμα ως ένα μόνο κύλινδρο με νερό, χρησιμοποιώντας μια εμπέδηση σε όλο το σώμα για να καθορίσει τα συνολικά σωματικά υγρά.

Παρόλα αυτά, αυτή η μέθοδος έχει αρκετά ελαττώματα:

 • Υποθέτει πως ο διαμερισμός άλιπης σωματικής μάζας και σωματικού λίπους σε όλα τα τμήματα του σώματος είναι συνεχόμενα.
 • Το σχήμα και το μάκρος των χεριών, ποδιών και κορμού διαφέρουν οπότε το σώμα δεν μπορεί να θεωριθεί ως ένας αλλά στην πραγματικότητα ως πέντε διαφορετικά τμήματα
 • Καθώς η εμπέδηση βασίζεται στο μάκρος και στο εμβαδόν διατομής, ο υπολογισμός του TBW είναι ανακριβής επειδή κάθε τμήμα του σώματος έχει διαφορετικό μήκος και εμβαδόν διατομής

  Ένα απο τα μεγαλύτερα προβλήματα με την μέθοδο του ενός κυλίνδρου είναι η έλλειψη της μέτρησης του κορμού. Ο κορμός έχει το μικρότερο μάκρος και το υψηλότερο εμβαδόν διατομής, που εκπίπτει σε πολύ χαμηλή εμπέδηση (τυπικά 10-40 ohms). Παρόλα αυτά, ο κορμός αποτελείται απο περίπου το 50% της άλιπης σωματικής μάζας ενός ατόμου (LBM).

  Στην μέτρηση εμπέδησης συνολικού σώματος, η εμπέδηση κορμού αγνοείται και άρα η αλλαγή εμπέδησης κορμού είναι υποτιμημένη. Μία αλλαγή της εμπέδησης του κορμού κατα 5 ohm κάνει στην πραγματικότητα τεράστια διαφορά, αλλά εμφανίζεται ως διαφορά μικρότερη του 1% στην μέτρηση εμπέδησης ολόκληρου του σώματος.

  Με άλλα λόγια, αν ο κορμός δεν μετριέται ξεχωριστά, η εμπέδηση κορμού μπορεί να αγνοηθεί. Αλλά καθώς ο κορμός αποτελεί πάνω απο το μισό βάρος σώματος, μπορούμε να πούμε ότι η μέτρηση εμπέδησης ολόκληρου σώματος αγνοεί το μισό απο ολόκληρο το σώμα.

  Καθώς ο κορμός περιέχει πολύ περισσότερο υγρό και μυς απο ότι τα άκρα, 1ohm εμπέδησης κορμού και 1 ohm εμπέδισης άκρου, μπορεί να έχει διαφορετικές επιπτώσεις συνολικά. Επειδή κάθε ohm αντιπροσπεύει μεγάλη ποσότητα LBM, μια διαφορά έστω και 1-2 ohms μπρορεί να οδηγίσει σε μεγάλο σφάλμα στον προσδιορισμό του TBW.

Μερικές συσκευές BIA μετρούν μόνο τις τιμές εμπέδησης δύο κυλίνδρων και εκτιμούν τις υπόλοιπες Για τις ζυγαριές BIAμετριούνται μόνο οι τιμές των ποδιών Για τις συσκευές BIAμε χειρολαβές, μετριούνται μόνο οι τιμές των χεριών. Κάποιες συσκευές BIA που λένε πως μετράνε ολόκληρο το σώμα στην πραγματικότητα μετράνε μόνο χέρια και πόδια και κάνουν εκτιμήσεις για το υπόλοιπο σώμα

Όταν χρησιμοποιούμε μια συσκευή BIA, είναι σημαντικό να βρούμε μια συσκεή που πραγματικά να μετρά τον κορμό και να τον μετρά ξεχωριστά, όχι να δίνει εκτιμώμενες τιμές του τί θα μπορούσε να είναι. Διαφορετικά οι εκτιμήσεις οδηγούν σε μεγάλα σφάλματα στα συνολικά σωματικά υγρά και με την σειρά του στην άλιπη μάζα

Με την InBody, δεν υπάρχει εκτίμηση. Η απευθείας τμηματική πολυ-συχνοτική BIA, που σε απλούστερους όρους, σημαίνει ότι κάθε τμήμα του σώματος (δεξί χέρι, αριστερό χέρι, κορμό, δεξί πόδι, αριστερό πόδι) μετριέται ξεχωριστά σε πολλαπλές συχνότητες.

Πρόβλημα BIA Τεχνολογίας

Οι περισσότερες συσκευές BIA χρησιμοποιούν μόνο τα 50 kHz για να υπολογίσουν τα συνολικά υγρά σώματος. Εφόσον συχνότητες 50 kHz ή χαμηλότερες δια βίας διαπερνάνε την κυτταρική μεμβράνη, η ακριβής μέτρηση της αγωγιμότητας του ενδοκυττάριου υγρού είναι αδύνατη. Η δυνατότητα ακριβής μέτρησης των ενδοκυττάριων / εξωκυττάριων υγρών είναι πολύ σημαντική στη νεφρολογία ή την αποκατάσταση.

Λύση InBody

Η InBody χρησιμοποιεί πολλαπλές υψηλές και χαμηλές συχνότητες για τη μέτρηση των ενδοκυττάριων και εξωκυττάριων υγρών για μια πιο ακριβή συνολική ανάλυση των σωματικών υγρών. Η χρήση πολλαπλών συχνοτήτων καθιστά τους αναλυτές InBody επιστημονικά ακριβείς για χρήση στον ιατρικό τομέα.

Πολλαπλές Συχνότητες

Πρώιμες συσκευές BIA έκαναν χρήση μίας μόνο συχνότητας των 50 kHz για να υπολογίσουν τα συνολικά σωματικά υγρά. Υγρά αποθηκεύονται σε όλο το σώμα, και τα συνολικά σωματικά υγρά (TBW) μπορούν να χωριστούν σε 2 συντελεστές:

 1. Ενδοκυττάρια υγρά (ICW) - μέσα στους μυες, τα οστά, τα όργανα, κλπ.
 2. Εξοκυττάρια υγρά (ECW) - υγρά στο αίμα και στα διάμεσα υγρά.

Παρόλα αυτά, 50 kHz ή χαμηλότερα, ίσα που διαπερνά την κυτταρική μεμβράνη και δεν μπορεί να δώσει ακριβή μέτρηση του ενδοκυττάριου υγρού. Οπότε, το ενδοκυττάριο υγρό έπρεπε να εκτιμηθεί υπολογίζοντάς το αναλογικά βάση του εξωκυττάριου υγρού.

Η εκτίμηση του ενδοκυττάριου υγρού ήταν εφικτή λόγω της τυπικής αναλογίας του ενδοκυττάριου υγρού προς το εξοκυττάριο υγρό που είναι περίπου 3:2. Παρόλα αυτά, ηλικιωμένοι και παχύσαρκοι ασθενείς που ζρήζουν ανάλυση σύστασης σώματος τείνουν να έχουν υψηλή τιμή εξοκυττάριων υγρών, ακυρόνωντας την αναλογία 3:2.

Έτσι, όταν μετράμε ασθενείς, υπολογίζοντας το ενοκυττάριο υγρό βάση του εξοκυττάριου υγρού με την αναλογία 3:2 θα μπορούσε να συντελέσει σε σοβαρό σφάλμα.

Η InBody χρησιμοποιεί ρεύματα σε ποικίλες συχνότητες ώστε να παρέχει την πιο ακριβή ανάλυση σύστασης σώματος υγρών. Ηλεκτρικά ρεύματα διεισδύουν διαφορετικά, ανάλογα τη συχνότητα. Κάποιες συχνότητες ταιριάζουν καλύτερα για μέτρηση υγρών το σώματος έξω απο το κύτταρο, ενώ άλλες μπορούν να διαπεράσουν τις κυτταρικές μεμβράνες για να μετρήσουν τα συνολικά σωματικά υγρά.

Με άλλα λόγια, ένα ένα ρεύμα υψηλής συχνότητας μπρορεί να διαπεράσει εύκολα την κυτταρική μεμβράνη, καθιστώντας πιθανή τη μέτρηση ενδο και εξωκυττάριων υγρών. Αντιστρόφως, ένα ρεύμα χαμηλής συχνότητας με δυσκολία περνά διαμέσω της κυτταρικής μεμβράνης. Οπότε, τείνει να διαχέεται μέσα απο τα εξωκυττάρια υγρά, μετρώντας τα εξωκυττάρια υγρά.

Η InBody είναι ικανή να μετρήσει ενδοκυττάρια υγρά και εξωκυττάρια υγρά καθώς χρησιμοποιεί πολυσυχνότητες απο 1 kHz έως 1 MHz.

Σκεπτόμενοι ότι ο βαθμός διείσδυσης διαμέσω της κυτταρικής μεμβράνης διαφέρει απο συχνότητα σε συχνότητα, τα ενδοκυττάρια υγρά μπορούν να αποκτηθούν μέσω απευθείας μέτρησης αντί εκτίμησης.

Η χρησιμοποίηση πολλαπλών συχνοτήτων μας παρέχει μια πιο λεπτομερή ανάλυση της σύστασης σώματος ενός ατόμου.

Διαφοροποιώντας τα ενδοκυττάρια υγρά απο τα εξωκυττάρια υγρά, υπολογίζεται ο δείκτης οιδήματος και άλλοι παράμετροι. Αυτό επιτρέπει την εφαρμογή του αναλυτή σύστασης σώματος στα πεδία της νεφρολογίας και της αποκατάστασης.

Πρόβλημα BIA Τεχνολογίας

Οι Εμπειρικές εξισώσεις δημιουργήθηκαν και χρησιμοποιήθηκαν με σκοπό την ισοστάθμηση της έλλειψης εμπέδησης κορμού (λόγω της μέτρησης εμπέδησης ολόκληρου του σώματος). Αυτές οι εμπειρικές εξισώσεις πρόσθεταν δεδομένα όπως η ηλικία, το φύλο, και η εθνικότητα ώστε να υπολογίσουν την σύσταση σώματος ενός χρήστη αντί να μετράνε την πραγματική σύσταση σώματός του.

Λύση InBody

Δεν γίνεται χρήση εμπειρικών εκτιμήσεων ή εξισώσεων για τον υπολογισμό της σύστασης του σώματος.Η InBody μετρά την εμπέδηση ανεξάρτητα, ώστε τα αποτελέσματα να μην επηρρεάζονται απο την ηλικία, την εθνικότητα, και το φύλο.

Καθόλου εκτιμήσεις ή Εμπειρικές Εξισώσεις

Οι συσκευές BIA συχνά χρησιμοποιούν εμπειρικές εξισώσεις για να υπολογίσουν την σύσταση σώματος ενός χρήστη γιατί οι περισσότερες συσκευές BIA κάνουν χρήση της εμπέδησης ολόκληρου του σώματος. Αυτές οι εξισώσεις βοηθούν στην ισοστάθμιση της έλλειψης μέτρησης εμπέδησης κορμού προσθέτοντας εμπειρικά δεδομένα όπως ηλικία και φύλο.

Οι εμπειρικές εξισώσεις μπορούν να δώσουν σχετικά ακριβείς εκτιμήσεις της σύστασης σώματος ενός χρήστη αν ο χρήστης έχει τυπικό σωματότυπο για την συγκεκριμένη ηλικία του, φύλο και εθνικότητα. Αυτές οι εξισώσεις λαμβάνουν υπόψιν ότι καθώς ένα άτομο γερνάει, ο μυϊκός ιστός του είναι πολύ πιθανό να μειωθεί και ότι οι άντρες τείνουν να έχουν περισσότερο μυϊκό ιστό απο ότι οι γυναίκες.

Παρόλα αυτά, προσθέτοντας δεδομένα σε μια εξίσωση δεν μπορεί να σημαίνει ότι μια συγκεκριμένη σύσταση σώματος μετριέται. Τι θα γινόταν αν ήσασταν μια ηλικιωμένη θυληκού γένους Bodybuilder; Στην πραγματικότητα, θα είχατε περισσότερο μυϊκό ιστό απο ότι άλλοι στην ηλικία σας και ομάδα φύλου, όμως οι εμπειρικές εκτιμήσεις θα υπολόγιζαν διαφορετικά.

Το πρόβλημα με τις εμπειρικές εκτιμήσεις είναι ότι σας βάζουν σε μια προκαθορισμένη εξίσωση που εκτιμά ποιά είναι η σύσταση του σώματός σας. Τα αποτελέσματά σας είναι πάντα προκαθορισμένα, ανεξαρτήτως της πραγματικής σας σύστασης σώματος.

Εδώ είναι ένα δείγμα εμπειρικών εξισώσεων που δημιουργήθηκαν απο τον Lukaski το 1988 χρησιμοποιόντας ύψος, σωματικό βάρος, εμπέδηση, ηλικία και φύλο για να υπολογίσει τα συνολικά σωματικά υγρά:

TBW = 0,377 H2/R + 0,14 βάρος – 0,08 ηλικία + 2,9 φύλο + 4,65

Η InBody δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσει εμπειρικές εξισώσεις για να υπολογίσει τα αποτελέσματα επειδή οι αναλυτές σύστασης σώματος InBody μετράνε ολόκληρο το σώμα σε 5 κυλίνδρους, δίνοντάς σας μέτρηση κορμού ξεχωριστή απο το υπόλοιπο σώμα. Η σύσταση σώματος καθορίζεται αποκλειστικά με την χρήση των τιμών εμπέδησης που καταγράφονται σε κάθε ένα απο τα πέντε τμήματα του σώματός σας και του ύψους σας.

Θα πάρετε ίδια αποτελέσματα μετρήσεων σύστασης σώματος για την μυϊκή μάζα, την λιπώδη μάζα, κλπ., είτε ο χρήστης εισαχθεί ως άνδρας ή γυναίκα επειδή η InBody μετράει εσάς για εσάς.Πως μπορείς να καθορίσεις αν η συσκευή BIA χρησιμοποιεί εμπειρικές εκτιμήσεις; Δοκίμασε να μετρήσεις έναν χρήστη δύο φορές τη μια μέτρηση μετα την άλλη, αλλάζοντας την ηλικία ή το φύλο.Αν η συσκευή δείξει δύο διαφορετικά αποτελέσματα, κάνει χρήση εμπειρικών εκτιμήσεων. Αυτές οι συσκευές BIA είναι προγραμματισμένες να προσθέτουν πάντα δεδομένα που δείχνουν ότι οι άντρες έχουν περισσότερη μυϊκή μάζα απο ότι οι γυναίκες – ανεξαρτήτως του αν είναι πραγματικά αληθές.

fitness body composition analysis

Υψηλή Συσχέτιση με τις Μεθόδους Αναφοράς

Λόγω της τεχνολογίας της, οι InBody έχουν εξελειχθεί στις πιο ακριβείς συσκευές BIA στην αγορά και έχει αποδειχθεί οτι έχουν υψηλή συσχέτιση με DEXA κατα 0,99 για άλιπη σωματική μάζα σε έναν πληθυσμό ενηλίκων.

Άρθρο: Ακρίβεια ανάλυσης απευθείας τμηματικής πολυ-συχνότητας βιοεμπέδησης στην αξιολόγιση του συνολικού σώματος και της τμηματικής σύστασης σώματος σε πληθυσμό μεσήλικων ενηλίκων.

Ενδιαφέρεστε να μάθετε περισσότερα για το πώς το InBody μπορεί να ενταχθεί στην πρακτική σας;

Όι αναλυτέςς InBody χρησιμοποιούνται απο γιατρούς και επαγγελματίες της υγείας σε όλο τον κόσμο, με σκοπό να δώσουν στους πελάτες τους έγκυρα αποτελέσματα.

ΔΕΣ ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΞΕΚΙΝΉΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ